Spoedgevallendienst

Indien de praktijk gesloten is kunt u telefonisch contact opnemen. U wordt dan verder doorverwezen. Houdt pen en papier bij de hand voor het noteren van de gegevens.

Het spoednummer voor de tandartsengroep Apeldoorn is: 055-3663043. Onder dit nummer vindt u informatie wie er dienst heeft en hoe de dienst gevoerd wordt. Het is belangrijk om het bandje in zijn geheel af te luisteren!

Hieronder vindt u nog enkele tips die u kunnen helpen:

De uitgeslagen tand
Een val of een klap op uw gebit kan leiden tot het uitvallen of verplaatsen van uw tand. Het is altijd goed om dan zo snel mogelijk contact op te nemen met een tandarts. Mocht het om een uitgeslagen melktand gaan, plaats deze dan nooit terug. U vergroot de kans om de opvolger te beschadigen.
Indien het om een blijvende tand gaat dan is het beste wat u kunt doen de tand goed afspoelen met melk of schoonlikken/ zuigen ( geen water gebruiken) zonder te schrobben ( het wortelvlies gaat dan stuk en daarmee de kans op het vastgroeien)en de tand terug te plaatsen. Daarna dient u zich zo spoedig mogelijk naar een tandarts te begeven. Mocht u dit niet durven dan is het goed om de uitgeslagen tand in melk uit een vers geopend pak te bewaren en u zo spoedig mogelijk naar een tandarts te begeven. Indien u geen melk bij de hand heeft dan kunt u de tand ook in de zijkant van uw wang bewaren ( liefst tussen de tanderij en de wang gezien de kans op het inslikken van de tand!!!)
Bij een dergelijke gebeurtenis is het ook goed om na te gaan of uw tetanusprik nog geldig is en laat een ander persoon u goed observeren gezien de kans op een hersenschudding of erger. Ga nooit zelf rijden.
Meer informatie zult u ontvangen van de behandelende tandarts. Indien er een stuk van de tand is afgeslagen dan is het altijd handig om dit stuk in melk of water mee te nemen. Soms kunnen we het terugplaatsen met een beetje wit vulmateriaal. Zie ook onder het kopje  Tandtrauma of Informatie Folders de folder “tandletsel”.

De nabloeding
Na het trekken van een tand of kies of na een chirurgische behandeling zal de wond vaak nog enige tijd blijven bloeden. U heeft vaak al instructies gekregen, maar mocht het nu voorkomen dat de wond opnieuw begint te bloeden of blijft bloeden ( niet een paar druppels na bijv het eten door het bewegen van de wond) dan kunt u de volgende handelingen toepassen:
Bijt of druk met stevige druk een gaasje tegen de wond aan en houd dit een kwartier vol. Kijk in dit kwartier niet steeds of de bloeding al gestopt is, maar blijf druk op het gaasje houden. Pas na een kwartier kijkt u of de behandeling geholpen heeft. Mocht u geen gaasje bij de hand hebben dan kan een droog theezakje met zwarte thee ( engelse melange, etc) ook uitkomst bieden. Mocht de bloeding niet stoppen of twijfelt u neem dan altijd contact op met een tandarts. Het is gevaarlijk om hiermee rond te blijven lopen!

Zwelling en Koorts
Er zijn een aantal oorzaken voor zwelling met koorts. Het kan gaan om een ontstoken kies of tand waarvan de ontsteking zich uitbreid in bijvoorbeeld de wang. Daarnaast kan het zijn dat na een behandeling van een ontstoken kies of na een chirurgische behandeling een zwelling ontstaat. Als deze zwelling groter wordt en tevens gepaard gaat met slikklachten en/ of koorts dan is het belangrijk om zo snel mogelijk contact op te nemen. Het kan dan gaan om uitbreiding van de ontsteking naar een zo genoemde loge welke ernstige gevolgen kan hebben voor u. Als de zwelling het gevolg is van een chirurgische behandeling zal deze normaal twee tot drie dagen aanwezig zijn en daarna afnemen. Dit normale proces gaat niet gepaard met koorts, een gloeiende rode zwelling, slikklachten, etc. Bij twijfel raden we aan altijd contact op te nemen met de dienstdoende tandarts.

De pijnklacht
Een pijnklacht is erg vervelend, maar vaak kan een pijnstiller enige dagen uitkomst bieden, indien u niet direct geholpen kan worden. Kies altijd een pijnstiller waar u geen problemen mee heeft gehad in het verleden. Voor de meeste personen is paracetamol de meest veilige pijnstiller. Lees altijd goed de bijsluiter en neem nooit meer dan voor uw leeftijd voorgeschreven wordt. Met name kinderen en oudere mensen moeten niet te zwaar beginnen en overschrijd nooit de maximale dosering die in de bijsluiter vermeld is (dit geldt ook voor het aantal dat u per keer mag innemen en de tijd die tussen twee innames moet zitten!!). Houd er rekening mee dat de meeste pijnstillers pas na een uur goed gaan werken en wacht dit dan ook even af voordat u naar iets anders grijpt. Bij twijfel kan u altijd advies inwinnen bij een apotheek, huisarts of een tandarts. Mocht de pijnklacht toenemen of mocht er zwelling optreden dan is het altijd goed om contact op te nemen met een tandarts om advies in te winnen of tot behandeling over te gaan. Wacht hier niet mee tot ’s avonds laat. Mocht de pijnstiller helpen dan is het goed om zo snel als mogelijk contact op te nemen met uw eigen tandarts voor een afspraak. Langdurig gebruik van pijnstillers is slecht voor het lichaam en vaak worden de behandelingen moeilijker.  Wanneer u de pijnklacht laat behandelen door de tandarts dan is het belangrijk dat u zo lang mogelijk van te voren geen pijnstiller inneemt. Paracetamol en ibuprofen blijven 6 tot 8 uur werken, naproxen zelfs 12 uur. De pijnstillers maken de pijn dof en diffuus waardoor het voor de tandarts moeilijk wordt te achterhalen welke tand of kies de oorzaak is. Soms is dit zo moeilijk dat men door de twijfel niet over kan gaan tot de behandeling en de behandeling moet uitstellen. Een pijnstiller (net als antibioticum) bestrijd alleen de symptomen, maar pakt de oorzaak niet aan, waardoor het probleem zal blijven bestaan of weer terug zal komen.