Veneer of Facing

Veneer of Facing:

Een veneer of facing is een schildje van composiet of keramiek en kan gebruikt worden om de functie, vorm en/ of esthetiek van een tand of kies te herstellen.  Dit schildje wordt met geen of beperkte beslijping van het element op het element vastgeplakt waardoor de vorm van bijvoorbeeld een afgebroken element hersteld kan worden, de kleur veranderd kan worden en de tanden weer wit gemaakt kunnen worden of kan men er bepaalde speeltjes tussen de tanden ermee maskeren.

De composiet-veneer is goedkoper dan deze van keramiek en is ook makkelijker te repareren. De keramiek veneer is echter duurzamer en kleurvaster en minder onderhevig aan slijtage. De composiet-veneer kan afhankelijk van de situatie in 1 zitting gemaakt worden maar indien men een meer voorspelbaar en mooier resultaat wenst dan zal er eerst een opwas gemaakt worden aan de hand van studie-modellen. Deze kan dan omgezet worden in de mond. Indien men dan voor composiet gaat zou dit weer in 1 zitting kunnen (afhankelijk van de hoeveelheid). In het geval van keramiek is er altijd een tweede zitting nodig gezien deze eerst vervaardigd moeten worden in een tandtechnisch lab.  Afhankelijk van de wensen kan men de kleur aan de stoel bepalen maar in geval men hier super kritisch over is , is er een extra zitting nodig bij de tandtechnieker om gezamelijk tot een goed eindresultaat te komen. Afhankelijk van de situatie moet men soms een klein laagje van de tand afslijpen om ruimte te maken. Indien we dit niet doen dan zal de tand wat dikker worden of is de kleur niet voldoende aan te passen.

Net als met uw eigen tanden en kiezen moet u uitkijken niet te harde dingen te bijten, op nagels te bijten, pennen, het afscheuren van plakband met de tanden of het openen van flesjes met de tanden. Hierdoor zullen de veneers net als uw eigen tanden stuk gaan. Qua onderhoud hebben ze dezelfde verzorging nodig als uw eigen tanden en kiezen.

De kosten van een veneer hangen af van de gekozen weg en het materiaal dat gebruikt wordt om ze te vervaardigen. Indien u een behandeling met veneers / facings / schildje van keramiek (porselein) of composiet (kunststof) wilt ondergaan dan zullen we hiervoor eerst een plan opstellen met een begroting en dit met u bespreken. Indien u toestemming geeft, zullen we pas overgaan tot behandeling.